A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Természetes antibiotikumok - oregánóolaj

Természetes antibiotikumok - oregánóolaj

Az oregánó illóolaj természetes antibiotikum, a széles spektrumú mikroorganizmusokkal szemben az egyik legerőteljesebb antimikrobiális szer . Soha ne fogyasszunk az oreganó illóolajjal együtt probiotikumot, mert az illóolaj elpusztítja a bélben levő hasznos baktériumokat.

Az oregánó illóolaj kiválóan alkalmas az emésztő- és légzőrendszer bármilyen akut kezelésére. A borsika, fahéj, szegfűszeg és teafa mellett Paul Belaiche francia kutató szerint az oregánó is a legszélesebb spektrumú, antibiotikus hatással rendelkező illóolajakat termelő növények csoportjába tartozik.

Munkájában, mely 1979-ben került kiadásra Párizsban, leírt kísérletek szerint az oregánóolaj a kakukkfűolaj után a legerősebb természetes antibiotikum, számos baktérium ellen. (A kísérletekben a teafaolaj még nem szerepelt.)

Az oregánóolaj fő hatóanyaga egy természetes fenol, a karvakrol, melyet a kakukkfűnél már megismertünk. Az oregánóolaj erősen antibiotikus és élénkítő hatást gyakorol a szervezetre. Az oregánóolaj akut gyulladásoknál is hatásosnak bizonyult. 2 óránként 3 csepp olajat kis kanál kókusz vagy oliva olajban elkeverve fogyaszthatunk. Napi 10 alkalomnál többször nem alkalmazható.

Az irritációk elkerülésének érdekében az oregánóolaj higitás nélkül soha nem kerülhet közvetlenül a bőrünkre. Ne szedjük 2-3 hétnél hosszabb ideig, mert a fenolok zavart okozhatnak a máj anyagcseréjében.
Fűszerként vagy teaként fogyasztva ilyen probléma nem merülhet fel. Az oregánó illóolaj az egyik legerőteljesebb antimikrobiális szer a széles spektrumú mikroorganizmusokkal szemben.

Fokhagymával kiegészítve úgy működik, mint széles spektrumú antibiotikum, a szervezetben megjelenő baktériumok, vírusok, protozea ellen.
Míg a szintetikus antibiotikumokkal szemben igen, addig a természetes antibiotikumokra soha nem válik rezisztenssé a szervezetünk.

Tudományos kutatások eredményeiként olvasható, hogy az oregánóolaj megakadályozza az alábbi, fertőző baktériumok és gombák szaporodását:

  • Proteus (bélfertőzés)
  • Neisseria flava (sinus és fülfertőzés)
  • Staphylococcus (ételmérgezés)
  • Candida albicans (élesztőgomba, mely az egész szervezetben szétterjed)
  • Pneumococcus (tüdőfertőzés, beleértve a tüdőgyulladás)
  • Streptococcus (tüszős mandulagyulladás, bakteriális tüdőgyulladás, meningitis)

Az oregánóolaj természetes antibiotikum, fogyasztásakor elpusztulhat a hasznos bélflóra. Nagyobb mennyiségű bevitel esetén fontos, hogy bélflóránk egyensúlyát probiotikummal helyreállítsuk. Célszerű az oregánóolaj fogyasztása után 8-10 órával.

Soha ne fogyasszunk az oreganó olajjal együtt probiotikumot, mivel az olaj azonnal elpusztítja a bélben levő hasznos baktériumokat. Gél kapszulás fogyasztás esetén se vigye túlzásba az olaj használatát.

Először mindig célszerű a szervezet természetes védekezését enyhébb erősségű illóolajokkal, például citromolajjal támogatni. Azt erőteljesebb megoldást hagyjuk a szükséges esetekre.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés