A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Természetes antibiotikumok - szegfűszeg illóolaj

Természetes antibiotikumok - szegfűszeg illóolaj

Ha 2-3 hétig használjuk, a keverék alkalmas bélférgesség vagy más parasitosis kezelésére is. Szeg­fűszeg illóolaj esetében felejtsük el a „nagyobb mennyiség hatékonyabb" tévhitet, mert éppen az ellenke­zője igaz.

A szegfű­szeg illóolaj a levelekből és a kéregből készül. Fertőtlenítő hatását már a közép­korban ismerték, bár akkor még nem tudták, hogy összefüggés van a kórokozók, fertőzések és a betegségek kialakulása között. Amikor Európában tombolt a fekete halálnak is nevezett pestis, a szegfűszeg illóolaj az orvosok és az ápolók előszeretettel alkalmazott gyógyszere volt.  Nyakláncot fűztek belőle vagy rág­csálták, amikor a betegeket látogatták, illetve a halot­takat gyűjtötték össze. Valószínűleg ismer lehetett a szegfűszegolaj védő hatása, ezért tudott az egyszerű módszer kifejlődni.

A szegfűszeg illóolaj 20% illóolajat, 14% cserzőanyagot, továbbá flavonoidokat, nyálkát, zsírt és gyantát tartalmaz. Illóolaja, amely akár 80% eugenolt (egy természetes fenol) is tartal­mazhat, olyannyira erős hatású, hogy még 1:1.000-1:10.000 higításban is kifejti teljes körű antimikrobiális hatását, anélkül hogy a nyálkahártyát irritálná.

Szegfűszeg készítmé­nyeket régóta használnak a száj, a garat és a torok fertőtlenítésére.

A mirtuszfélékhez tartozó növény, amelynek két botanikai neve Syzygium aromaticum és Eugenia caryophyllata. Szárított virága különösen a fogászat­ban bizonyult hatékonynak.

A szegfűszeg rágcsálása jelentősen csökkenti a fogfájást, megakadályozza a fogínygyulladások vagy a foghúzás utáni sebek bakteriális fertőzését. A A szegfűszeg illóolajat erős fogfájás esetén kivételesen köz­vetlenül is felvihetjük a fájó fog környékére, hogy tompítsa az aktivált és fájdalmat okozó idegen az ingerületet.

Általában a szegfűszeg illóolajat nem szabad hígítás nélkül alkalmazni, mert arra érzékenyeknél csúnya bőrirritációt okozhat. Allergiára hajlamos személyek az illó­olajat csak allergiateszt elvégzése után alkalmazzák.

A szegfűszeg illóolaj baktériumgátló hatású cariofillint és eugenol-acetátot is tartalmaz. Még vírusos májgyulladásban, amoebiasisban (amőbás dizantéria) és tuberkulózisban is hatásosnak bizonyult.

Mandulagyulladás és súlyosabb esetekben is hatékony a következő erős fenolokból álló gargalizáló folyadék:

  • 30 csepp borsika
  • 30 csepp timol típusú kakukkfűolaj
  • 5 csepp szegfűszegolaj

A keverékből naponta 3-4-szer 5 cseppet te­gyünk a gargalizáló vízbe.

Biztosan észrevette, hogy a szegfűszeg illóolaj a később csak cseppenként alkalmazandó alapkeverék kis részét képezi. Ez a hatóanyag hatalmas po­tenciáljának és az esetlegesen irritáló hatásának tudható be.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés