A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Tervek, álmok (folytatás, 2. rész)

Schramm Tamás
2016. 04. 20. 23:22:00
Tervek, álmok (folytatás, 2. rész)

Múlt héten kezdtem beszámolómat terveinkről.  Kedden egy újabb lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy elindulhasson új vállalkozásunk.

A történet vége olyan, mint a mesében.

Tavaly nyár végén két vásárlónknak írtam terveimről. Egyikük Salzburgban él, másikuk Németországban.
Salzburgi vásárlónk azt mondta, hogy azért érdemes Ausztriát választani, mert kellemes a vállalkozói környezet és az osztrák állam, illetve a tartományi (városi) önkormányzat is segíti a kezdő vállalkozásokat. Az első 3 évben tb+eü+nyugdij járulék 50%-át kell csak fizetni, amely nagyjából annyi, mint az itthoni, minimálbér járuléka.

Decembertől számtalan hirdetést pályáztam itthonról, egyszer kiutaztam, az eredmény teljes sikertelenség. Nincs osztrák bérpapirom és osztrák bankszámlám. Bécsben élő vásárlónk már régebben mondta, hogy Ausztriában rendkívül nehéz az első lakás bérlése. Rendszerint az utolsó 2 havi fizetési papirt kérik, és az előző lakcím bejelentést. Az is rossz pont (lehet), ha a német nyelvtudás nem tökéletes. Tapasztalataim szerint, ingatlanközvetítőn keresztül tudtam volna gyorsan és biztosan lakást bérelni. Költsége: 1 havi bérleti dij, 3 havi kaució és 2 havi közvetítői dij+20% ÁFA, ami 500€/hó bérleti dijnál 3.200€ azonnali fizetését jelenti.

1 éve regisztráltam Ebay német kishirdetések oldalán. Ott privát tulajdonosok által hirdetett lakásokra is lehet jelentkezni. Március első napjaiban, késő este két lakást találtam. Az egyik aznap jelent meg és, június 1-től, a másikat egy héttel korábban töltötték fel, május 1-től kínált üres lakást. Mindkettőt megpályáztam. A küldés előtt teljesen átalakítottam az addig használt német nyelvű szöveget. Másnap mindkét levelemre érkezett válasz, sőt mindketten telefonon is hívtak. Az első türelmet kért az időpont egyeztetésre a rengeteg jelentkező miatt. A májusi lakás tulajdonosa azt mondta, hogy ha érdekel, április 11-én 13 órakor vár. Múlt hétfőn megmutatta a lakást. Búcsúzáskor azt mondta, hogy sok jelentkező volt, szerdára eldönti, hogy kinek adja ki a lakását. Előtte még elkérte telefonszámomat.

Kedd reggel 8,30-kor csörgött telefonom. Közölte, hogy a lakást nekem adja ki. 19-én, kedd délután 4 órára adott időpontot.
(A következő részben írok arról, hogy kezdő német nyelvtudással hogyan adtam el magam.)

Délut án 3-kor érkeztem Salzburgba. Nem tudtam, hogy hétfőtől péntekig a vasúti vágány karbantartása miatt óránként járnak a vonatok. Az információs pultnál megtudtam, hogy 4-kor indul a következő vonat. Telefonáltam Németországba, hogy 15-20 percet kések.

A Németországba induló vonatoknál Salzburgban, a felszállás előtt, német rendőrők ellenőrzik az igazolványokat (útleveleket). A képen az államhatárt műanyag lánc jelzi, rajta a tábla (államhatár). Beérkezett a Graz-Saarbrücken vonat, személyi igazolványomat bemutattam, és felszálltam. 7 perc múlva Freilassingba érkezett. 8-10 perccel később már messziről láttam a lakás tulajdonosát.

Néhány perc beszélgetés után az előre elkészített szerződést aláírtam. Kaptam egy mobilszámot, melyet bármikor hívhatok. Leirta a villanyóra gyári számát, hogy nevemre írathassam az ottani ELMÜ-nél. Megmutatta a pincét (TV, bútorok, kerékpár van a szomszéd rekeszében), a csengőt, postaládát. Majd elbúcsúztunk.
Bécsben aludtam, szerda délután érkeztem haza.

Az elmúlt közel 8 évben javarészt német cégekkel vagyunk kapcsolatban, 90%-ban angolul kommunikálunk. 2-3 cégnél azt mondták, hogy megértik mondandómat németül is.

Dél-Bajorországban a közhiedelemmel ellentétben csak és kizárólag német nyelvet hallottam. Az idegenforgalom, és az angol nyelvű honlapok ellenére októberben megtapasztaltam, hogy az angol nyelvvel éhen halhatok a környéken. Mobilszolgáltatóm ingyenesen hivható számán nincs angol nyelvű támogatás, minden szerződés német nyelvű és minden felirat német. Egyetlen lehetőséget láttam, 57 évesen elkezdtem németül tanulni.
Telefonon még borzalmas hallgatni, személyes találkozásnál egyre jobb. Bérbeadóm azt mondta, hogy mindent megért, és hosszabb távon biztosan megtanulom a nyelvet. 

Honlapom először magyar nyelvű lesz, jövőre elkészül a német verzió, utána az angol.

Május első napjaiban számos olyan ajándékkal bővül a vásárlással együtt kosárba tehető termékek listája, melyet nem árulunk.

Folytatás következik.....

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés