A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

TUDOD -E? MIK A CINKHIÁNY JELEI?

Egyáltalán mi a cink és miért kell a szervezetednek? A cink valójában egy nyomelem, tehát olyan ásványi anyag, amire ugyan csak kis mennyiségben van szükség napi szinten – de arra égetően. A cink kiveszi részét a sejtosztódásban, az újabb sejtek létrehozásában, illetve nélküle gyengébb az immunrendszer. Íme 6 intő jel a hiányra.

[1.] HAJHULLÁS

Cinkhiányos állapotban erőtlenné válhatnak a hajhagymák, velük együtt pedig a fejbőr sejtjei is. Emiatt a hajhullás nagyon gyakori velejáró, de sajnos más is előfordulhat, mint pl., hogy nagyon száraz és töredezett lesz a haj, pigmenthiány léphet fel, továbbá vakarózás a viszkető fejbőr miatt. Van, hogy nem kíméli a szempillákat és a szemöldököt sem.
 

CINK-KOMPLEX CSEPP, 50 ML - WISETREE


 

[2.] BŐRPROBLÉMÁK

A cink befolyásolja a kollagénszintézist, amiről ugye tudjuk, hogy nélkülözhetetlen a bőr rugalmasságához, így cinkhiány esetén gond merülhet fel. Nehezen fognak begyógyulni a sebek, kiszárad és viszket majd a bőr, ezt tetézheti a pattanások megjelenése, vagy akár ekcéma és egyéb kiütések. De van itt még valami! Az elégtelen cink miatt kárt okozhatnak az UV-sugarak és a szabadgyökök is.

[3.] PANASZOS GYOMOR-ÉS BÉLRENDSZER

Cinkre szüksége van az immunrendszernek, tehát ha az meginog a cink miatt, akkor leginkább hasmenéssel jelez. A legkisebbekre ilyenkor különösen vigyázni kell, nehogy kiszáradjanak!

[4.] PSZICHÉS GONDOK

Pszichológiai fennakadások is előfordulhatnak a cinkhiány végett. Cink nélkül nehezebben bír megküzdeni a szervezet a keményebb helyzetekkel. Szerepe lehet a depresszió, a szorongás kialakulásában, befolyásolhatja a demenciát, vagy a krónikus stresszt is.

[5.] ÉTVÁGYTALANSÁG

Az ideálisnál alacsonyabb cinkmennyiség kivetheti hálóját az agyban pl. az amygdalára, ami felelős az éhségérzetért. De nem kell ahhoz covid vírus sem, hogy a szag-és ízérzékelés romoljon, erre a cinkhiány is képes.

[6.] ROMLÓ LÁTÁS

A cink megtalálható a retinában, tehát indokolt az egészséges látáshoz. Hiánya akár farkasvakságot okozhat, vagy zavaros látást eredményezhet.

Javasolt napi mennyiség egy felnőtt számára: 15 mg, gyermeknek 3-10 mg.

 

Keresés