A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Tudod -e, mik okozhatnak elhízást?

Tudod -e, mik okozhatnak elhízást?


Rengetegen kerülnek olyan helyzetbe, amikor több kalóriát fogyasztanak el egy nap alatt, mint amennyit a napi tevékenységek és a testmozgás során elégetnek. Sajnos az extra kalóriákat a szervezet zsír formájában spájzolja be. Mi vezet az elhízásig?

Ritkábban eszel, mégis hízol? A bukást egyrészt az okozza, hogy nincs rendszer. Az emésztésnek is van egy működő biológiai órája, nem érdemes állandó zavarban tartani. Ha ritkán eszel, de akkor dögivel, akkor előfordulhat, hogy már két étkezés között kopog a szemed, így előbb nyúlsz a nagy kalóriatartalmú, egészségtelen kajákhoz. A japánok jól tartják magukat, mert kisebb tányérról esznek, amit nem tudsz annyira telepakolni, illetve 80%-ig telítődnek el. Amikor még érzik, hogy tudnának enni, akkor hagyják abba.

Szinte mindenki tudja, hogy az alvás és a hízás kapcsolatban áll. Miért is? Mert ha kevesebbet alszol, növeled az esélyét, hogy többször és többet eszel, nem égeted el éjjel a zsírokat, alváshiánnyal pedig nő az éhségérzet.
Az a fránya mozgáshiány! Ha a kalóriabevitelhez nulla mozgás párosul, attól bizony meggajdul az anyagcsere. Ücsörgő emberként mégis mennyi kalóriát égetsz el?
A rohanó világban gyakran kap az ember a feldolgozott ételek után (müzli, chips, keksz, csoki, szalonna, előkészített és csomagolt meleg ételek stb. Sajnos ezek kémiai folyamatokon esnek át, tele vannak ízfokozóval, tartósítószerrel, adalékanyagokkal, cukorral és sóval. Ha némelyikre rá van írva, hogy ilyen-olyan vitamint tartalmaz, azt utólag tették bele mesterségesen, mert minden eredeti jó forrás elvész belőle a feldolgozás során.

 Van itt még valami: a bélflóra egyensúlyának felborulása. Ha a bacik száma a rossz bacik irányába tolódik, akkor bizony jönnek az emésztési problémák is. Egy túlsúlyos ember bélbacija több energiát fogyaszt el, így arra ösztönzi az egyént, hogy egyen többet, és vonzódjon a cukros ételek iránt. Enyhe esetben ezt már egy egészséges étrenddel is orvosolni lehet.

Keresés