A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

TUDOD-E, MIK OKOZHATNAK PORCSÉRÜLÉSEKET?

A porckopás a korral jár, de nem mindegy, milyen mértékben! A következőkben összeszedtük neked a porckopás legfőbb okait.

1.) “No pain, no gain?” /Ha nincs fájdalom, nincs nyereség./ Biztosan ésszerű tanács ez? Persze, tudom én, hogy meg tudod csinálni, egyre nehezebb és nehezebb súlyokat emelsz. Az a helyzet, hogy a nagy testtömeget is el kell viselnie a porcoknak, ami pedig nagy munka. Ráadásul, ha nincs szakszerű tréner, az ésszerűtlen súlyemelgetés során hirtelen jelentkező éles, szúró fájdalmak gyilkolják az ízületet (ínszalagot, csontot, porcot).

2.) Jön a nyár, az ember ilyenkor kampányszerűen elkezd dolgozni a testén a strandszezonra. Azért a hirtelen jött, rendszertelen sportnak vannak következményei. Amatőr és gyakori hiba, hogy sokan teljesen vagy részben kihagyják az alapos bemelegítést. Ezzel tudod mit érsz el? Megnöveled a lehetőségét egy jó kis ízületi gyulladásnak, na meg a porckopásnak. Sérülést követően sokkal gyakoribb a porckopás, mivel megváltoztatja a porc szerkezetét.

3.) Kollagénre nemcsak a bőrödnek van szüksége, hanem a porcoknak is, hiszen a porcot 70%-ban a kollagén tartalmazza. A kollagén azonban az öregedés során folyamatosan csökken, így mindenképp érdemes gondoskodni a pótlásáról különféle kollagén peptidekkel.

4.) Hogy lehet, hogy az ember egész nap ül a munkahelyén, és mégis kopik a porca?! A fizikai tétlenséggel tunyulnak az izmok, az ízületek viszont feszülnek, majd bemerevednek. Ugyan csapot-papot nem lehet otthagyni, csak mert ülőmunkát végzel, de óránként állj fel, sétálj egyet, tegyél óvatos fejkörzéseket, nyomd le a vállakat, hogy a nyakizmok nyúljanak! De ez még nem elég, muszáj mozognod, legalább egy 30 perces sétát iktass be munka után, ha nincs konkrét sportod!

5.) Végül, de nem utolsó sorban ott van a túlsúly. Sajnos a kor után ez a második leggyakoribb rizikója a porckopásnak. Hasonló eset, mint a nagy izomtömegnél, hogy a túlsúlyos testtömeg ránehezedik az ízületekre, így a porcokra is. Minden lépésnél a testünk 1-1,5%-a nehezedik az ízületekre. Vajon mit kap a tested, ha ott van + 5, 10, 15 stb. kg?

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír porc és ízület porcsérülés

Keresés