A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Ultrapasztőrőzött tej - amiről a reklámok hallgatnak

Schramm Tamás
2015. 08. 20. 12:55:23
Ultrapasztőrőzött tej - amiről a reklámok hallgatnak

Különösen az fogott meg, amikor a 0% zsírtartalmú közeli tejet és tejterméket hirdetik a reklámokban. A nagyon alacsony zsírtartalom fehérített víz, mert tápanyag, zsír, íz valóban 0-hoz közeli. Ezért még több pénz kiadni? Pedig özönlik a nép, veszi, viszi, főleg akciósan.

Ultrapasztőrözött tej

Ma a multiktól a legkisebb közértig mindenhol kínálják a tejet. Egyre több az organikusnak nevezett, ultrapasztőrözött. Az élelmiszeripari szabványok előírják, hogy a tejet magas hőmérsékleten kell kezelni a csomagolás előtt vagy után, legalább 2 másodpercig. Azért, hogy hűtve hosszabb ideig eltartható legyen.

Megtévesztő, hogy az ultrapasztőrözött tejet gyakran ultra magas hőmérsékleten kezeltnek, azaz UHT-nek cimkézik.
Az ultra magas hőmérséklet biztosítja a tejnek a hosszabb idejű eltarthatóságot.Miért szeretik a feldolgozók az UHT tejet?

Mert a mai tej már nem helyi termék. Feldolgozása nagyüzemi módon történik, ahonnan az ország teljes területére szállítják. Aszeptikus csomagolásba töltve az UHT tej szobahőmérsékleten 6 hónapig fogyasztható marad. A szokásos módon, például műanyag palackokban, 50 napig hűtve tárolható.

A tej veszélyes feldolgozása

Az UHT tej kereskedelmi feldolgozása az alábbi:
a nyers tejet először előmelegítik, ezután másik melegítési eljárással folytatják.

Közvetlen kezelésnél a tejet magas hőmérsékletű gőzzel kezelik, vagy a tejet gőzőn keresztül átfújják. Ettől a tej hőmérséklete azonnal megemelkedik és kissé felhigul. Az extra vizet vákuumkamrában hűtés közben eltávolítják.

Közvetett kezelés során a tejet gőzzel fűtött, magas hőmérsékletű fémlapokon melegítik. Néhány új rendszer mindkét feldolgozási eljárást használja.

Az ultra-pasztőrizálás extrém veszélyesen hat a tej törékeny összetevőire.
A tej proteinjei komplex, 3 dimenziós molekulák, melyek az emésztés során lebomlanak, és szervezetünk speciális enzimei segítségével emésztésre kerülnek.

Az extra meleg kezelés, mint a pasztőrizálás és különösen az ultra pasztőrizálás ezeket a molekulákat ellaposítja, így az enzimek nem tudják elvégezni munkájukat.
Ha ilyen proteinek kerülnek a vérkeringésünkbe, szervezetünk úgy érzékeli őket, mint idegen proteinek, és elindítja az immunrendszer védekező mechanizmusát.

Ettől krónikusan túlterheltté (stresszessé) válik az immunrendszer, és jóval kevesebb energiája marad a növekedésre és helyreállításra.

Tejipari kutatások

Ausztrál tudósok alapos kutatásokat végeztek az ultrapasztőrőzőtt (UHT) tejekkel.
Egy 2002-es elemzés azt tárgyalja, milyen változásokat okoz az UHT feldolgozás és tárolás az eltarthatóságra.

A változások többek között: a tejsavó proteinek denaturálódnak, protein-protein kölcsönhatás, laktóz-protein kölcsönhatás, laktóz izomerizálódás, Maillard barnulás, (http://en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction), mely hatással van az égett ízre, sulphydryl összetevő formálódás, számos carbonyl és más ízmódosító anyag formálódása, és oldhatatlan összetevők formálódása.
A szerzők leírása szerint ezek a változások csökkentik a minőségét, az ízek csökkenésével, a zsírok elkülönülésével, a zselésedéssel, és az üledék képződéssel az eltarthatóságot is.

"Bár a tej kereskedelmileg stabil marad."

A kutatási papírok alaposabb átolvasása egy nagyon érdekes ponthoz vezet. A melegítési folyamat során a fent említett sulphydryl összetevők egy nagyon erős káposztaszerű ízt juttatnak az UHT tejbe, mely melegítéskor azonnal érezhető.  Az összetevők eloszlanak, azonban körülbelül 1 hónapos tárolást követően az UHT tej elkezd romlani, amit a tejipar úgy ír le, mint száradás, áporodás.
A tárolás utolsó fázisában keserű íz alakul ki, mely során a tej "korosodási zselésedésbe" kezd, viszkózusabbá válik, és elkezdi elveszíti folyékonyságát. Ezért úgy tűnik, hogy fogyasztásához az optimális idő a káposztaíz képződése és keserűsődés, zselatinosodás beállta közötti időre korlátozódik.

Az ízváltozások a gyakorlatban szinte észrevehetetlenek, ezért érdekes kérdés, hogy vajon milyen tipusú ízesítőket vagy kémiai anyagokat adnak az ultrapasztőrőzött tejhez? Ha minden gyártónál így működik, akkor nem is kell a címkén jelölni az ízesítőket és kémiai anyagokat, mert "ipari szabvány".

Ultrapasztőrött tej csomagolása

Az ultra pasztőrőzött (UHT) tejet az olasz Parmalat cég vezette be aszeptikus tetra-pak tárolásban, ez általánosan elfogadott az európai fogyasztók számára. A tejgyártáson kívűl a csomagolás is okoz problémákat és lehetséges egészségügyi veszélyeket, attól függetlenül, hogy aszeptikus dobozban vagy műanyag palackban érkezik az ultrapasztőrözött tej.

Ftalátok és más endokrin szervet károsító összetevők juthatnak a tejbe. Nemrég végzett tanulmányokban publikálták, hogy nonylphenol (NP), bisphenol A (BPA) és bisphenol A diglycidyl ether jelenlétét találták két termék tetra-pak csomagolásában. Ezeket a csomagolóanyagokat polyethilén belső védelemmel vonták be, hogy palettán történő, emeletes tároláshoz is alkalmasak legyenek.

Minden minta tartalmazott mérhető mennyiséget az endokrin károsító anyagokból, melyek a műanyag tárolóból vagy a belső felületét bevonó műanyagból kerültek a tejbe. Még hidegen tárolva is kioldódik valamennyi a kémiai anyagból.

A műanyaggal bevont tárolókban vagy műanyag palackban melegített tejből ftalátok és hasonló anyagok oldódnak ki. A kutatók megjegyezték, hogy a mintákban mért összetevők szintje nem érte el a törvény alapján engedélyezett szintet.

A kisérlethez fűzött kommentár azonban igen pesszimista: ". . . ezen összetevők hatással lehetnek az organizmusra, és az emberi szervezetre.
További tanulmányok szükségesek, különösen a felhalmozódás, a lebomlás és a lehetséges hatások az endokrin rendszerre témakörökben".

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés