Útifű maghéj, por (Psyllium Husk) - 100 g
Készletünk állapota: | Érkezik, 1-2 héten belül |
Várható szállítás: | 2021. február 11. |
Átlagos értékelés: | Segíts nekünk és mondd el mit tapasztaltál a termékről! |
Egységár: | 10.499,98 Ft/kg |
|
|
Útifű maghéj jelentőségét magas élelmi rost tartalma adja. Fogyasztása eredményesen hat emésztőrendszerünkre és segít megőrizni a bélrendszer egészségét. |
Leírás és Paraméterek
Útifű maghéj, por (Psyllium Husk) - 100 g
Az útifű maghéj egy Nyugat- Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény - maghéja. Az útifű maghéj legnagyobb részben - közel 80-90%-ban élelmi rostokból áll - amelyek vízben oldódó, úgynevezett nyálkarostok. Ezek folyadékkal találkozva magukba szívják a nedvességet, miközben gél állagot hoznak létre. Ez a zselés gél nem szívódik fel - hanem végig vándorol az emésztőrendszeren és nyugtatja annak nyálkahártyáját.
A vízben oldódó ballasztanyagok a belekben megkötik a koleszterinben gazdag epesavakat - ezek így a széklettel együtt távoznak. Ennek ellensúlyozására a szervezet a vérben keringő koleszterint az emésztéshez nélkülözhetetlen epesavak előállításához használja fel, aminek hatására csökken a szérum koleszterinszintje.
Az útifű maghéj élelmi rostjai lassítják a gyomor ürülését és az élelmiszerekben jelenlévő szénhidrátok felszívódását - így segítve a normál vércukorszint kialakítását.
Hatékonyan csökkenti az éhségérzetet, mert - bár fogyasztásával kalóriát nem viszünk be a szervezetbe, - tízszeresére megduzzadó rostjai folyamatos teltségérzetet okoznak.
A vízben oldódó rostjai megtisztítják a beleket a rothadásos anyagcsere-végtermékektől, nem engedik pangani a bélsarat a vastagbél redőiben - így hozzájárulnak a vastagbél állapotának megőrzéséhez.
Az útifűmaghéj rostjait a vastagbélben található természetes bélflóra immunműködést befolyásoló baktériumai fermentálják - majd egy részüket táplálékként felhasználják. A baktériumokra ezek a rostok prebiotikumként hatnak.
Egy tanulmány szerint az élelmi rostok rendszeres fogyasztása segít a vérnyomás szabályozásában, a magas vérnyomás értékek csökkentésében azáltal, hogy javítja a metabolikus szindrómára jellemző egyéb betegségek státuszát is (alacsonyabb vércukor-, és vérzsír- szintek, fogyás)
+1 érdekesség: Konyhai felhasználása
Jelentős vízmegkötő tulajdonsága révén alkalmas ételek sűrítésére, különböző krémek, zselék, pohárdesszertek készítéséhez. Alkalmazása segíthet a gluténmentes étrendet követőknek is, mert kiválható vele a gabonák és gluténtartalmú alapanyagok jelentős része.
Hogyan kell fogyasztani az útifű maghéjat?
Reggel és este étkezés előtt 20–30 perccel két teáskanálnyi magot 1-2 dl folyadékkal vagy natúr joghurttal kell elkeverni és azonnal meginni, hogy a zselés állagot a gyomorban vegye fel.
Kellő mennyiségű folyadékot (min. 1-2 liter) fogyasszunk mellé - ellenkező esetben a rostok miatt keményebbé és szárazabbá válik a széklet. Kezdetben jelentkezhet puffadás, bélgáz-képződés - ami az adagolás fokozatos emelésével, a szervezet hozzászoktatásával kiküszöbölhető. Arra érzékeny személyeknél előfordulhatnak allergiás reakciók: orrfolyás, a szem kivörösödése, gyulladása, hörgőgörcs.
Felhasznált szakirodalom:
https://academic.oup.com/jn/article/132/6/1194/4687973
https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-015-0827-9
https://academic.oup.com/jn/article/136/10/2492/4746685?searchresult=1
https://academic.oup.com/advances/article/2/2/151/4644538
https://www.mdpi.com/1422-0067/20/2/433/htm
https://academic.oup.com/jn/article/132/9/2638/4687853
https://academic.oup.com/ajcn/article/71/2/472/4729160
https://jandonline.org/article/S2212-2672(16)31187-X/fulltext
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286307000794Szuperélelmiszerek