A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Vaj, margarin, zsírok, gyulladások, krónikus állapotok

Schramm Tamás
2016. 07. 17. 18:35:00
Vaj, margarin, zsírok, gyulladások, krónikus állapotok

Politetítetlen zsírsav arányát tekintve, az emberi egészségre a kukorica olaj az egyik legkárosabb. Emiatt úgy reklámozzák, hogy hidegen préselt, és tudatosan jó drágán árulják. A szobai 20 fok és 150 fokon sütés között 2 a 13-on, azaz 8.200-szor gyorsabban avasodik, amit nem lehet látni....

Az utóbbi évtizedekben óriási propaganda gépezet szítja a vajfogyasztás elleni harcot. Az egészségügyi, patikai és alternatív magazinokban hadjárat folyik a telített állati zsírok ellen, az ördögi koleszterin összetevő miatt. Az emberek jelentős része elkerüli a vajat és zsírt, helyette margarint használ.

Néhány legismertebb élelmiszer összetevői:
(Minél magasabb a telítetlen zsírsavak aránya, annál károsabb az egészségre a termék.)

Megnevezés

Telített

Monotelített

Telítetlen

Vaj

66%

30%

4%

Kókuszolaj

87%

6%

2%

Gyapjúmagolaj

26%

18%

52%

Olivaolaj

13%

74%

8%

Pálmaolaj

49%

37%

9%

Szójababolaj

14%

24%

58%

Napraforgóolaj

4%

8%

83%

Szezámolaj

5%

9%

80%

Mogyoróolaj

6%

12%

76%

Kukoricaolaj

3%

7%

84%

A margarin reklám veszélyes félreértés. Először is, a margarin közel emészthetetlen, kémiailag nagyon hasonló, mint a vajpótlék vagy zsírpótlék, növényi rövidített zsiradék, egy mesterségesen telített vagy hidrogénezett növényi zsír. A hidrogénezett zsírokat nem képesek a szervezet emésztő enzimei megfelelő módon lebontani, ezért a testünkben levő mérgező töltethez hozzáadódnak.

A margarin kémailag kezelt növényi olaj, szintetikus sárga színezéssel és szintetikus ízesítéssel, hogy a vajhoz hasonlóan nézzen ki. A margarin fogyasztásakor szabad gyökök szabadulnak fel, amelyek gyorsítják az öregedési folyamatot. A koleszterint tartalmazó vaj fogyasztásának elkerülése érdekében az emberek valami sokkal rosszabbat visznek szervezetükbe!

Számos ponton van komoly ellentmondás a “koleszterin-az-ördög” elképzelésben. A dánok óriási mennyiségben fogyasztanak koleszterint tartalmú ételt, de alig fordul elő keringési betegség. Maga a máj is koleszterint állít elő. Vérben jelenléte a test biokémia fontos része. A koleszterin csak akkor válik problémává, ha rosszul táplálkozunk és napi táplálékunk jelentős része a gyorséttermi vagy gyárilag előre elkészített ételek. A táplálkozásban a koleszterin elkerülése alig hoz előnyt, de az alacsony zsír- és cukortartalmú, összetett szénhidrát (teljes értékű táplálék) táplálkozás, melyben magas az ásványi anyagok mennyisége, jelentősen csökkenti a vér koleszterin szintjét.

A magas minőségű, friss vaj a legfinomabb, ember által fogyasztható zsír. Azonban a magas minőségű vaj majdnem elérhetetlen. Nyers és pasztőrizálatlan krémből kell készülnie. A vajnak nagy mennyiségben kell tartalmaznia zsírban oldódó vitaminokat. A vitaminokban gazdag vaj színe természetes, erősen sárga, majdnem narancs. Színe nem kémcsőben kevert. A gyengén sárga, kereskedelmi vaj majdnem fehér, mielőtt szintetikusan színezik.

A füvet fogyasztó szarvasmarha vajának színe természetes módon változik az évszakok során. A tavaszi fű, az intenzív napfény hatására nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és klorofillt. A tehén teje ezeket, az A- és D-vitaminokban gazdag anyagokat tartalmazza, és a közel narancs szín az A-vitamin bizonyítéka.

Júliusra a természetes vaj színe közepesen sárga, augusztusban halványsárga. Az iparilag tartott tehenek kizárólag szénán vagy mesterségesen feldolgozott, vitaminokat nem tartalmazó magvakkal táplálkoznak, ezért zsírjuk nagyjából fehér.

A vajat olyan ismerőstől érdemes beszerezni, akinek van néhány, füves területen legelő tehene. Célszerű az éves szükségletet késő tavasszal beszerezni, amikor minősége a legjobb. Érdekes módon a tehenek tejhozama tavasszal a legmagasabb.

Általánosságban a telítetlen zsírok gyenge táplálékok, ezért célszerű kerülni őket. Tápanyag és kalória arányuk az összes étel közül a legrosszabb, kivéve a finom fehér cukrot, melyben semmilyen tápanyag nincs. A bolti méz szintén ilyen, alig tartalmaz tápanyagot. Gramm összehasonlításban a zsírokban több a kalória, mint a cukrokban és keményítőkben, ugyanakkor gramm súlyban a zsírok szinte semmilyen táplálékot nem tartalmaznak, kivéve az esszenciális zsírsavakat.

A zsírok fogyasztásának perverz oka van. Az emberi szervezet nehezen emészti, ezért jelentősen lassítják a táplálék gyomorban történő emésztését. Más módon kifejezve nagyon magas a jóllakottság értéke. A zsíroktól az ember hosszú időn keresztül telítve érzi magát, mert pezsegnek, kavarognak a gyomorban. A zsírok beborítják a proteint és keményítőt, késleltetik emésztésüket, gyakorta okozva, hogy azok az emésztőrendszerben fermentálódni (keményítő) vagy rothadni (protein) kezdenek.

A legjobb zsírok magas mennyiségben tartalmaznak mono telített növényi olajokat, amit soha nem szabad melegíteni vagy kémiailag feldolgozni. Ilyen a szűz oliva olaj. Saláta körítésként használják kisebb mennyiségben. A mono telített zsírok is kevésbé avasodnak.

A magas arányban telítetlen zsírsavakat tartalmazó, finomított, növényi olajokat a gyártók és hatóságok erőteljesen reklámozzák, mert nem tartalmaznak koleszterint. Csupán a levegővel érintkezve igen gyorsan avasodnak. Fő veszélyük az avasodás, amely gyakorlatilag észrevehetetlen.

Az avas, állati zsírnak jól érezhető szaga van. Az avas, finomított növényi olajok használata a gyorsuló öregedési folyamat és a degeneratív egészségügyi állapotok kialakulásának biztos útja.

Növényi olajok, különösen oliva olaj vásárlásakor minél kisebb mennyiségű kiszerelést vegyen, mert használatakor nem érintkezik a teljes mennyiség levegővel (ahogy fogy az olaj, helyét levegő tölti fel az üvegben). Ha nagyobb kannában vásárolja, minél hamarabb töltse át kisebb üvegekbe, és biztonságos módon zárja le (ragassza le) az összes üveget. Minden esetben tartsa a felbontott üveget hűtőgépben, mert hidegben lassul az avasodás.

A kémiai reakciók sebessége tipikusan minden 10 fok emelkedésnél duplázódik. A növényi, finomított olajok, napraforgó, repce, szója, de a kukorica olaj is, hatszor gyorsabban avasodnak normál szobahőmérsékleten, mint a hűtőben. Ha érti az adatok burkolt célzását, valószínűleg megérti az okot is, miért ne süsse az ételt.

Az olajjal borított étel és a jól lakottság érzésével szemben áll a relatív emészthetetlen és mérgeket létrehozó állapot. Másodszor, 150 fokon sütés és a szobai 20 fok között, 2 a 13-on, azaz 8.200-szor gyorsabb az olaj avasodása. Csupán 10 percig, forró hőmérsékleten tartott olaj olyan mennyiségben avasodik, mint a 6 hétig, szobahőmérsékleten, nyitott üvegben tartott. Gondoljon erre, amikor a gyorsétteremben kéri a menüt, ahol egész nap forrón tartják az olajat vagy amikor hétvégén a rántott húst teszi gyermekei és férje tányérjára.

A vajhoz visszatérve, ha szeretne tradicionális ételt a kenyerére kenni, használjon vajat a margarin helyett. A mediterrán térségben élő emberek hagyományosan magas minőségű, szűz oliva olajba mártják kenyerüket, mely oliva illatú és ízű, ízletes. Nagyon finom az alacsony cukortartalmú gyümölcs pirítóssal. Valószínűleg a vaj legértékesebb használata a párolt zöldségen megolvasztott vaj. Azon a módon kis mennyiség elég, és nagyon könnyen emészthető, ezért az emésztőrendszerben jelenléte nem termel nagyobb mennyiségű mérgező anyagokat.

Tej, hús és más protein ételek

A vaj után beszéljünk a tejről. A tejlobbi nagyon erőteljes a világ fejlettebb részein. Gyakran kampányolnak, melyhez a kormányok is komoly pénzzel járulnak. A tejlobbi folyamatosan bombázza az orvosi szakmát és a táplálkozás szakértőket az “igyon tejet” és a “sajt egészséges” propagandával.

Természetes módon az emberek szeretik a tejtermékeket. Kellemes ízük és zsírokban gazdag, jól lakottságot biztosító hatásuk miatt. A tejtermékek a teltség érzetét keltik. A tejtermékekben magas a protein, emésztése nehéz, ami szintén a telítettség érzetét biztosítja. Sok olyan ember csoportnál, melyek tradicionálisan vagy kulturálisan nem tartottak tehenet, nem alakultak ki olyan enzimek, ami a tehéntej emésztéséhez szükséges. Néhány ide tartozó csoport a kecsketejet, mások kizárólag az anyatejet képesek emészteni. Bizonyos emberek számára kiváló tápanyagok a fermentált tejtermékek, így a joghurt és kefir. Aki olyan protein tartalmú élelmet fogyaszt, melyet nem képes teljes mértékben megemészteni a szervezet, az emésztőrendszerben kezd rothadni, minden következménnyel, melyről előzőleg már olvashatott.

Nincs olyan ember, aki teljes mértékben képes megemészteni a pasztörizált tehéntejet. Igen nagy a lehetősége, hogy a pasztörizált tej és pasztörizált tejből készült sajtok fogyasztása az egyik oka, amiért sok embernél allergikus tünetek alakulnak ki a tejre.

Magyarázatához beszéljünk egy kicsit részletesebben a protein emésztésről, és az allergiák kialakulásáról. Ha figyelemmel olvas, és visszaemlékezik az előzményekre, bocsásson meg. Néhány dolgot kétszer olvasott.

A proteinek hosszú, összetett molekulák, láncokban épülnek fel, melyeknek egyedi kapcsolódása van az aminosavakkal. A protein az élet apró darabja. Minden élő protoplazma, állat vagy növény nagymértékben proteinekből áll. Azok meghatározatlan számú különböző proteinek, de mind ugyanazokból az egymáshoz kapcsolódó aminosavakból áll, melyek roppantul változatos mintákat tartalmaznak. Maguk az aminosavak, magasan összetett organikus molekulák is.

Az emberi szervezet képes a megemésztett protein tartalmú táplálék aminosavjaiból saját maga összeállítani a proteineket, és képes előállítani bizonyos fajta és mennyiségű saját aminosavat, de nyolc aminosavat nem tud létrehozni, ezért azokat esszenciális aminosavaknak nevezzük.
Táplálkozásunknak tartalmaznia kell az esszenciális aminosavakat.

Kevés protein oldódik vízben. Protein fogyasztásakor az emésztőrendszernek először le kell bontani azokat vízben oldódó összetevőkre, aminosavakra, úgy tudnak a vérbe kerülni, majd összeállni a szervezet által használt, különböző proteinekké. A szervezet érdekes mechanizmust, enzimeket használ a proteinek emésztéséhez. Az enzim olyan, mint a kulcs a zárhoz. Összetett molekula, amely bizonyos protein molekulához illeszkedik, majd aminosavakra bomlik. Azt követően az enzim egy másik, felszabadítandó protein talál. Az enzimek hatékonyak és számtalanszor használhatók.

A proteineket emésztő enzimek csak a gyomor savas állapotában képesek hatékonyan működni. A savas állapotot a hasnyálmirigy biztosítja, és akkor bocsátja ki, amikor protein tartalmú étel van jelen. A gyomor sós savat bocsát ki, és abban forgatja, mozgatja az ételt, mint a mosógép, közben keveredik az enzimekkel és savval, amíg minden megemésztődik.

Eddig igaznak tűnik a történet. De Henry Biler egy nagyon okos metaforával jellemezte, miért nem működik jól a protein emésztése. Minden proteint a tojás fehérjével hasonlított össze, amely a protein egyik formája. Amikor nyers és folyékony, a hosszú láncú albumin (tojásfehérje) proteinek normál, természetes formájukban vannak. Ha megfőzzük a tojást, a tojásfehérje megkeményedik és összemegy. A protein lánc kiszáradt és csomókkal kapcsolódik egymással. Ha ez történik, a hasnyálmirigy enzimek már nem illeszkednek és képtelenek elkülöníteni az összes aminosavat. A megfőzött proteinek a savak jelenlétében forognak, forognak és forognak, de a hasnyál enzimek nem képesek teljesen megemészteni. Részben vízzel oldódó, másrészt oldhatatlan formában maradnak.

A gyomorban levő emészthetetlen proteinek azonban nem kívánatos formák. Számos baktérium él a meleg bélben, levegő nélkül. Közülük több proteinnel táplálkozik. Az emésztetlen protein feldolgozása során igen mérgező anyagokat bocsátanak ki. Mérgeznek bennünket.

Ami igaz a tojásfehérjére, az a húsételekre és tejtermékekre is igaz. A nyers húsok és nyers halak könnyen emészthető ételek, ha nem jól kombinálják más ételekkel és a fogyasztó személynek erős a hasnyálmirigy működése. Természetesen a kulturális érzékenység miatt nem fogyasztunk nyers húst, halat. A másik ok, hogy a mai húsokban és halakban élő paraziták megtámadhatják, megbetegíthetik és akár megölhetik az embert. Az egészséges gyomor megfelelő mennyiségben tartalmaz savat, mely a kórokozók számára átjárhatatlan határvonal. Talán.
De közülünk hányan egészségesek?

A pasztörizált tejben a proteinek struktúrája megváltozik. Nem olyan komoly mértékben, mint a tojásfehérje, mert a pasztörizálás alacsonyabb hőmérsékleten történik. De a változás a semminél több, ezáltal a tej jóval kevésbé emészthetővé válik. A tej pasztörizálása a benne levő kálciumot is közel felszívódásra alkalmatlanná változtatja.

Ironikus, mert nagyon sok ember azért iszik tejet, hogy leendő gyermeke több kálciumhoz jusson, az erősebb fogai legyenek, illetve a csontritkulás elkerüléséhez. Valójában a pasztörizált tejtől a gyermekeknél kálciumhiány, a toxikus mérgek hatására gyakori megfázás, fülfertőzés, sinusitis, torok- és mandulagyulladás, tüdőfertőzés alakul ki, illetve tejallergiát is okoz.

Allergiák kialakulása

Három módon válhat a szervezet allergiás állapotúvá.
(1) Genetikai minta alapján kezdődhet el egy specifikus allergia.

(2) Folyamatosan ismétlődő irritáló anyaggal történő érintkezés, például, pollen, amikor a szervezet irritációval foglalkozó mechanizmusa gyenge. A gyengén működő mellékvesék okolhatók, mert azok feladata a gyulladásokat csökkentő hormonok előállítása. Ha az irritáló anyag sikeresen képes megfelelő szintű gyulladást okozni, egy másodlagos reakció indulhat el, neve allergia. Ha létrejön, nagyon nehéz megszabadulni tőle.

(3) Az allergia létrejöhet a második módhoz hasonlóan. Külső anyag helyett, olyan anyag irritálja folyamatosan, ami nem képes teljes mértékben megemésztődni. Ilyen a pasztörizált tej, amit még alacsony zsírtartalmú formában sem képes teljesen megemészteni a szervezet. Gyakorta allergia alakul ki, amely a tehéntej minden formájára vonatkozik, még a nyers, pasztörizálatlan tejre, vagy joghurtra is.

A túl sok fehér liszt fogyasztása búza allergiát hozhat létre. „Férjemnél komoly árpa allergia alakult ki az otthon erjesztett sör ivása miatt; intoleráns lett az alkoholra is. Most már mindkettőre allergiás.”

Egy bizonyos étel túlzott fogyasztása, vagy egyszerre és ismételten túl sokat fogyasztva az amúgy nagyon finom ételből, túlterhelheti a szervezet képességét és nem képes teljesen megemészteni. Ezért a legfinomabb ételtől is allergikus reakciók alakulhatnak ki. Ami rosszabb, hogy az allergikus reakciók kisebb mennyiség fogyasztásakor is gátolják a megfelelő emésztést.

Egy allergia nem állapítható meg a külső tünetekből, mert nem mindig pattanás, folyó orr, duzzadt mirigy vagy összeragadt szem formájában jelenik meg. Az ételallergia számos tünetet okozhat, a sinusitistól a psychosis, az asztmától a az arthritis, a hiperaktivitástól a depresszióig, az álmatlanságtól a narcolepszia tünetéig. Általánosan az étkezés után közvetlenül nem jelennek meg a tünetek.
Gyakori, hogy az allergikus reakciók olyan alacsony szintűek, hogy észrevétlenek, és nem hoznak létre látható tüneteket nagyon sok éven keresztül, addig, amíg az életerőt nem őrlik fel. Amikor az állapot megjelenik, már nagyon nehéz bármilyen, évekkel ezelőtt fogyasztott étellel összekapcsolni.

Nagyon sok embernél alakul ki búza, tejtermék, kukorica, tojás és szója allergia. A szója termékeket nagyon nehéz megemészteni. Ezek általános, széleskörű és gyakori allergiák. Ha bárki étkezési okot feltételez, néhány hétig nem fogyasztja ezeket az ételeket, és figyeli, hogy mi történik. A személyeknél fennállhat az allergia bármire, a brokkolitól a szalonnáig, a málnától a babcsíráig. Az ételallergia megállapítása Sherlock Holmes ismereteit igényli.

Ugyanakkor az ételallergiákat nagyon könnyű gyógyítani, ha a szenvedő felet meg lehet győzni, hogy szedje az orvosságot. Az allergikus reakciók maradvány nélkül elhalványulnak 5 nap teljes kihagyást követően.

Bárki, aki érez magában annyi erőt, hogy 5 napig vízböjt kúrát tartson, egy lépésben meggyógyíthatja magát az összes ételallergiájától. Azt követőn az ellenőrzött és fokozatos étel újra bevezetéssel felfedezheti, hogy melyik étel okozza a bajt. A pulzus vizsgálat lépésről lépésre elmagyarázza az allergia tesztet.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés