A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Wellness hazugságok

Wellness hazugságok

Diétás volt, aztán light, ma pedig wellness a neve. A vizsgálatok szerint 214 light termékből minden ötödiken félrevezető tápanyagmennyiség szerepel. Még a bíróságnak is fel kellett lépnie a túlzó reklámokkal szemben.

WELLNESS mindhalálig

(Frankfurter Allgemeine Zeitung, 1994.)

wellness hazugságokA kalóriaszegény műtermékekkel a hazugságok sokasága is az asztalra kerül: egy light kolbász mindössze két kalóriával volt szegényebb, mint egy szokásos, egy állítólagos light tyúk 100 grammja előre csomagolva, édes-savanyú mártásban, a maga 98 kalóriájával majdnem olyan zsíros volt, mint egy disznócsülök. Egy light márványsütemény pedig egyszerűen több kalóriát tartalmazott, mint hagyományos testvére.

Korábban diétásnak hívták, aztán lett light, ma pedig wellness termékekről beszélnek a reklámok. Legtöbb ilyen termékben a zsírmennyiséget csökkentik - ám mivel a zsír egy természetes ízfokozó és ízhordozó, ezért az elveszett ízt valahogy pótolni kell. Emiatt vannak a light és wellness termékek teletömködve mesterséges adalékokkal - no s persze cukorral is. S persze ebből fakad a kalóriaprobléma is.

Amúgy erre a light ellentétre egyik legegyszerűbb párhuzam pl. a tej és az étcsoki: a tejcsokiban kevesebb a kakaóvaj, de több a cukor, míg az étcsokiban kevesebb a cukor de több a kakaóvaj - szumma szummárum: kb. egyformán kalóriadúsak (bár utóbbi egészségesebb).

Az pedig, hogy a zsír egészségtelen, csak marketingfogás, hisz egy jó tiszta házi libazsír is tartalmaz rengeteg telítetlen (azaz jó) zsírmolekulát - szóval messze nem olyan egészségtelen, mint a "modern hírneve".

MINDEN REKLÁM HAZUDIK!!

Amikor áttértünk a fűszersókra, találtam otthon egy Maggi "igazi füszerekből" készült ízesítőporos dobozt. Semmilyen összetevő leírás nem volt rajta. Az "illata" alapján 99% glutamát, ízfokozó, némi kémiai encsem-bencsem lehetett. Knorr már a szagáról árulkodik. Nem volt olcsó, fémdobozuk is szépre tervezett, mégis mind a kukában landolt.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés