A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Zsírégető és ihatod kávé helyett? Matcha

Sutus Klaudia, dietetikus
2020. 04. 15. 23:13:59

 

A Matcha tea számtalan jó tulajdonságát többek között a különleges érlelési folyamatának köszönheti, mert a tea növény érése során árnyékolást alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy az érés egy szakaszában az ültetvényeket sötét fóliával takarják le elzárva a napsütéstől. A folyamat eredményeként a növény klorofill és tápanyag termelése fokozottan megemelkedik, ami rendkívül magas antioxidáns és vitamin tartalmat eredményez az élénk zöld, édeskés ízű levélben.

Matchával szálas levél és porrá őrölt formában is találkozhatunk. Az utóbbi esetében a teljes tealevelet mikrométer nagyságú porrá őrlik, mely ezáltal könnyen oldódik vízben így a hagyományos teafilterekkel szemben sokkal magasabb százalékban élvezhetjük jótékony hatásait.

Matcha tea a természetes energiaforrás, mely egyaránt élénkíti a testet és az elmét. A köztudatban Superfoodként ismert növény.

 

Matcha tea jótékony hatásai

 

A Matcha tea jótékony hatásai

 

  1. Természetes energiaforrás

10 adag zöld tea ereje egyetlen csészében. A matcha tea egy olyan természetes koffein forrás, amely a kávéval szemben fokozatosan szabadul fel a szervezetben és ezáltal hatását akár 6 órán keresztül is élvezhetjük. Elkerülhetjük általa a hirtelen koffein túladagolást, ami émelygést, remegést, nehéz légzést, hányingert és mellkasi fájdalmat okozhat. A matchában található  L-theanin és katekinek lassítják a koffein felszabadulását a véráramban ezáltal egész nap kiegyensúlyozott és energikus lehetsz. Az L-theaninnek köszönhetően növekedhet a koncentrációs képesség és az éberség, azonban egyaránt nyugtató és stresszoldó hatással is rendelkezik. Kutatók szerint fokozza azokat az agyhullámokat, melyek az “ébrenléti relaxációhoz” járulnak hozzá. Egy adag tea elkészítéséhez körülbelül 1g porra van szükség amely csupán 35mg koffeint tartalmaz, míg egy átlagos kávé 95mg-ot. 

 

  1. Elősegíti a fogyást

A katekinek az antioxidánsok egy olyan csoportja, ami hozzájárul azon enzimek beépülésébe, ami a zsírsejtek lebontásában is fontos szerepet játszhatnak, ezért edzés előtt fogyasztva akár 25%-al növelhetjük a zsírégető kapacitást. Az epigallokatechin-gallát jelentős mennyiségben található meg a matcha teában, ez a vegyület nagymértékben hozzájárul a zsigeri zsír csökkentéshez, ezért nagyszerű módja az egészséges fogyás fokozásának. A zsigeri zsírok megnövekedett mennyisége a szervezetben számos betegség forrásai lehetnek. A matcha akár 30-40%-al növelheti az anyagcserét, könnyen felszívódó diétás rostjaival pedig a vércukorszint stabilitását biztosítják. Ez a superfood segítheti a fogyás gyorsaságát és eredményességét, azonban fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem helyettesíti a kiegyensúlyozott táplálkozást és a mozgást.

 

Hogyan használjam a Matchát?

A matcha tea rendkívül sokoldalú. Elkészítheted teaként, ihatod akár tejjel (matcha latte), turmix alkotóelemeként, műzlibe és joghurtba is keverhető, sőt még akár a palacsintához is adhatod. 

 

Források:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996917301941

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5314947/

https://www.spandidos-publications.com/10.3892/or.2018.6789?text=fulltext

https://wellme.com/diets/matcha-green-tea-really-good/#Summary_What_Should_You_Do_Now

https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2008.1282

https://bodyecology.com/articles/green-tea-has-met-its-match/

https://www.mdpi.com/2072-6643/10/10/1468/htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6128439/

https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1757-899X/374/1/012072/pdf

Keresés